Over Ons
Wat we doen
Alles over Digitaol
Digitaol is een product dat voortkomt uit Digi+, een online leeromgeving voor Nederlands/Duits aan beide kanten van de grens. Dit project was zo succesvol, dat het Europees Talenlabel de eerste prijs toekende. Dit gaf inspiratie om ook een Drentse versie van Digi+ te maken.
Waarom Drents? Omdat de Nedersaksische streektaal het moeilijk heeft, terwijl de taal een erkende status heeft gekregen en een op zichzelf staande taal is, die miljoenen mensen spreken. Wist u dat het Nedersaksisch zelfs tot in Denemarken wordt gesproken? We leggen graag uit wat we doen, waarom we het doen, en hoe we het doen.
De voordelen
Het Nedersaksisch gebied kenmerkt zich door zijn rijke Hanzegeschiedenis. Maar wist u dat vroeger zonder het Nedersaksisch men geen enkele deal gedaan kreeg in dit gebied? De taal had veel prestige en waarde. Dit is maar één voorbeeld van de vele aspecten van de verbinding van dit cultuurerfgoed met de rijke cultuurhistorie en identiteit.
Kinderen die vroeg een tweede taal leren hebben een cognitieve voorsprong in hun latere leven. De hersenen blijven langer flexibel en nieuwe talen leren wordt makkelijker. Dit geldt zeer zeker ook voor het Nedersaksisch!
Taalbewustzijn wil zeggen dat kinderen leren nadenken over vormaspecten van taal. Stap voor stap leren ze de begrippen en klanken van taal onderscheiden. Veel kinderen spreken wellicht Nedersaksisch zonder te weten dat ze eigenlijk een tweede taal spreken. Zonde toch?
Wij weten als geen ander dat de docent van vandaag de dag amper tijd en mogelijkheden heeft om het reguliere onderwijs te implementeren, laat staan voor 'nieuwe' methodes zoals Digitaol. Door gebruik te maken van Content- and Language Integrated Learning vangt men twee vliegen in één klap: regulier vakonderwijs tegelijk met taal.
We kunnen ons goed voorstellen dat lesgeven in een taal die je niet helemaal beheerst, best intimiderend kan zijn. Daarom hebben onze native-speakers al het materiaal voor de leerlingen ingesproken, zodat de docent zelf geen Nedersaksisch hoeft te kunnen spreken. Zo is elk obstakel uit de weg om met Digitaol aan de slag te kunnen gaan!
Waarom Nedersaksisch?
NHL Stenden zet zich via het project Versterking van Drents & Duits in het basisonderwijs in voor de streektaal.
Het Nedersaksisch, in dit geval de variant Drents, heeft een enorme geschiedenis. Vroeger werd vaak gezegd dat streektaal een slecht effect zou hebben op het Nederlands, maar niets is minder waar. De Nedersaksische taal heeft bestaansrecht en is belangrijk voor uw kinderen, omdat:
- Het Nedersaksisch een officiële taal met een eigen stamboom is, en daarom veel minder verwant met het Nederlands is als we denken. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het Nedersaksisch een dialect van het Nederlands is, maar niets is minder waar.
- Meer dan 30% van de huishoudens in Drenthe in 2019 thuis Drents sprak en er in Nederland minstens 1,8 miljoen mensen Nedersaksisch spreken (CBS, 2019).
- Het belangrijk is om deze mooie, oude en rijke streektaal levend te houden vanwege cultuurbesef, identiteit en de voordelen van meertaligheid.
Onze filosofie:
Het Nedersaksisch komt hier weg
De tijd dat streektaal iets voor het platteland en voor achter gesloten deuren was, ligt achter ons. Een nieuw cultuurhistorisch besef, samen met de rijke identiteit van het Nedersaksisch, heeft een permanente opleving van het Nedersaksisch in gang gezet. Digitaol draagt aan deze ontwikkeling bij door de streektaal aan te bieden aan de nieuwe generatie.
Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid NHL Stenden Hogeschool
Wetenschappelijk onderzoek
Vanuit ons Lectoraat doen wij via Digitaol ook wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we door ingebouwde vragenlijstjes en mini-toetsen binnen Digitaol. Hiermee meten we de effectiviteit van de methode en de ontwikkeling van taalattitude.
Bent u benieuwd naar deze onderzoeken? Volg deze link om enkele wetenschappelijke artikelen over de voorloper van Digitaol, Digi+ te bekijken. Via Digitaol hopen we aan onze wetenschappelijke kennis over het Nedersaksisch bij te dragen. Door Digitaol in uw klas in te zetten draagt u ook bij aan het wetenschappelijk onderzoek over het Nedersaksisch.